keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Saara Piispa & Paula Lehtonen: PRIMAL BLAST

Olemme nyt pari kuukautta ehtineet työstää yhteisteostamme, joten ajattelin kirjoittaa tänne blogiin kuulumisia prosessin varrelta.

Teoksemme on mediataiteilijan (Paula) ja taidemaalarin (Saara) ystävyydestä syntyvä taiteellinen
vuoropuhelu. Teos koostuu liikkuvasta kuvasta, esineinstallaatioista, videoprojisoinnista sekä öljy- ja akryylimaalauksista. Teos tulee Galleria Vanha Kappalaisentalolle.


Teos on tilallinen liikkuva maalaus, joka leviää kankaalta tilaan. Video ja maalaus täydentävät toisiaan: olemme poimineet Saaran maalauksista hahmoja ja laittaneet ne liikkumaan uusilla pinnoilla. Videoa heijastetaan valkokankaana toimivien maalausten päälle ja niiden yli taas seinälle. Projisointeihin käytämme kolmea videotykkiä.


Olemme työstäneet teosta kevään aikana sessioissa Saaran työhuoneella Taidetehtaalla. Olemme tutkineet, miten videota voi käyttää maalauksellisesti, ja toisaalta sitä, miten maalauksen voi tuoda liikkuvaksi videokuvan avulla. Käytännössä tämä on tapahtunut erilaisten kokeilujen avulla. Käytämme teoksessa myös kolmiulotteisia kappaleita, moottoreita, erilaisia maalaustarvikkeita ja työhuonevarusteita. Näistä muodostuvat kolmiulotteiset pikaveistokset toimivat maalauspohjien lisäksi videon projisointipintana. Käytämme paljon maalauksen ja videon "raaka-aineita": kevyesti editoitua videokuvaa, maalivalumia ja pohjustamatonta tai vähän maalattua puuvillakangasta.


Olemme tunteneet toisemme opiskeluajoista asti, jolloin kävimme yhdessä Tampereen ammatikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelmaa. Opintojen jälkeen olemme tehneet yhdessä jonkin verran projekteja, suurimpana vuoden 2009 yhteisen residenssi- ja näyttelymatkan Indonesiaan. Kaikessa yhteistyössämme on ollut parasta tietty helppous, välittömyys, asioiden sujuminen ja toisen visioiden ymmärtäminen.


Tämä on kuitenkin ensimmäinen projekti, jossa olemme näin konkreettisesti tehneet taideteosta yhdessä. Kesäkuun alussa jatkamme teoksen työstämistä yhdessä, sitä ennen on taas reilun viikon mittainen tauko, jolloin kukin tahoillamme teemme omiamme: työstämme videomateriaalia, rakennamme maalauspohjia ja veistosalustoja ja hankimme kalustoa.

-Saara


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti