Mitä ”Ystävyyden tanssi ”voi pitää sisällään? Tanssi voi kuvata riehakasta iloittelua kuten Goyan piirissä tanssivat pariskunnat hänen upeassa vedoksessaan ”Spanish Entertainment”, tai vapautta ja hedonismia niinkuin Matiseen ”The Dance” maalaus ilmentää. Se voi kuvata elämäntanssia ja intohimoa jopa epätoivoa ja yksinäisyyttä kuten Munchin tanssivat parit maalauksessa ”The Dance of Life”.
”Ystävyyden tanssi” teoskokonaisuutemme koostuu kuvasta, muodosta, äänestä, liikkeestä, valosta ja varjosta.
Nukketeatteritaiteilija Anne Lihavainen pohtii, kuinka varjoteatterin keinoin valon avulla tanssivat ja liikkeessä olevat hahmot heijastuvat seinälle tarkkoina tai epätarkkoina varjokuvina. Annen poika, sibeliuslukiolainen Sampo Kylmänen säveltää teoskokonai-suuteemme musiikin.
Minun osuuteni tästä teoskokonaisuudesta on rakentaa liikkuva, karusellimainen, jalustalla pyörivä mobilen kaltainen ”veistos”. Tanssivat hahmot muodostavat piiriin moottorisoidulle pyöreällä vanerialustallalle, joka pyörii hitaasti ympäri.…
Ulkorakennuksestamme löytyi vanha pöydän ”kolmijalka”, joka toimii karusellimaisen teoksen runkona. Muut tarvitsemani materiaalit ovat venevaneri, koivuvaneri, moottori, huonekalupyörät, vanhan kaulin, kulmarautoja, erilaisia ruuveja ….jne.
Ja tässä vaiheessa prosessia voin sanoa: ”Se pyörii sittenkin!” Eli karuselli pyörii uuden moottorin voimin ja voin keskittyä tanssiviin ihmis-ja eläinhahmoihin, niiden yksityiskohtiin ja pintoihin.
Leikkaan kuviosahalla tanssivia hahmoja koivuvanerista |
Tutkailen kahden hahmon kiinnittämistä toisiinsa |
Kuviosahauksessa jänis naisen muodossa. |
Kuvat Jore Puusa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti